Energiedag 2013 – MKB Krachtcentrale

Energiedag 2013 – MKB Krachtcentrale

Pitch Workshop:

Vakmanschap, wie wordt je daar nu gelukkig van?! – Mark Veldpape – Questionmarks

Wat is vakmanschap?

Wie verstaat tegenwoordig het vakmanschap nog binnen zijn eigen professie? Als je in de media iets over vakmanschap leest, gaat het vrijwel altijd over LBO- of MBO-beroepen. Het vakmanschap als ambacht. Met de handen werken en niet met het hoofd, dát is vakmanschap. Maar geldt er dan helemaal geen vakmanschapsnorm voor HBO- en WO-geschoolde mensen? Wat is hun vak? Oftewel, is het hebben van vakmanschap alleen een verantwoordelijkheid van de werkvloer? Of is dat het nou juist niet? Is braaf doen wat het system -of je baas- je opdraagt uiteindelijk belangrijker dan het hebben van vakmanschap? Of is dat zelfs slimmer? Ben je als vakman nog wel gelukkig tegenwoordig?

Wat maakt de vakman gelukkig? Wat maakt bijvoorbeeld een verpleegkundige gelukkig? Wat beweegt een manager? En is managen, ongeacht de inhoud, ook gewoon een vak? Moet de vakman niet gewoon zijn beroep in vrijheid kunnen uitoefenen?

Kortom: Wordt je gelukkiger van het mogen uitvoeren van een echt vak?
Binnen de workshop wordt aan de hand van, onder andere de bovenstaande stellingen, een dialoog gestart over de rol van vakmanschap binnen bedrijven. Mark Veldpape verdedigd de stelling dat bedrijven in de toekomst geen andere keuze hebben dan fors te investeren in vakmanschap, zodat ze daadwerkelijk verantwoordelijk kunnen worden voor het gehele proces. Maar dat heeft wel vele implicaties voor de huidige besturingsfilosofie van vele organisaties. Zijn bedrijven hier wel op voorbereid? En hoe zien de bedrijven van de toekomst er eigenlijk uit? U bent van harte uitgenodigd om hierover mee te praten en mee te denken! Neem uw eigen voorbeelden mee en deel ze!

Hele programma zien? (klik hier!)

Aanmelden kan nog!  (Klik hier!)

 

  • Tags: :